Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

O včelím mase

Nejčastějším zdrojem včelího masa jsou larvy a kukly včel, ale mohou to být i dospělé včely. Tento včelí produkt je v Evropě a Severní Americe, oproti zbytku světa, na okraji zájmu. Tento nezájem je způsoben odlišnou stravovací kulturou. Je to stejné jako s konzumací ostatního hmyzu. Přitom pro domorodé společnosti je mnohdy lákavější plást plodu než medu. Jako u většiny larev hmyzu jde o vysoce výživnou potravu, přitom díky společenskému životu včel i v dostatečném množství na jednom místě.

Včelí maso obsahuje kromě vody i  bílkoviny asi 18%, tuky 2,5% (tyto tuky neobsahují cholesterol), cukry 0,8%. Kromě toho má nezanedbatelný obsah vitamínů, především A a D. Včelí maso se ihned po získání zpracovává, neboť podléhá zkáze mnohem rychleji než ostatní druhy masa. V chladničce jej uchováváme maxinálně 24 hod., zmražené vydrží delší dobu. Při průmyslovém zpracování se často využívá liofilizace. V Japonsku a Číně se trubčí larvy prodávají konzervované.maso3.jpg

Včelí maso můžeme konzumovat v různých úpravách. Stejně jako domorodci, žvýkáním čerstvých plástů, zde se do chuti i výživné hodnoty připočítávají med a pyl uskladněný v plástech. Další možností je vyždímání rozlámaných plástů přes plátno a konzumovat tento tekutý výtažek. Pro nás je nejpřijatelnější larvy nebo kukly smažit nebo sušit ("včelí jerky"), sušené larvy lze zalít do čokolády. Stejně jako u ostatního hmyzu se zde dá kulinářsky experimentovat.