Jdi na obsah Jdi na menu

O nás

Stanoviště v akátovém lesePočátek našeho včelaření se datuje do roku 2017, kdy jsme si pořídili 4 produkční včelstva a 10 oddělků. V současnosti se stav pohybuje okolo 140 produkčních včelstev, které máme umístěny na sedmi stanovištích v oblastech Dolního Poohří, Přírodního parku Džbán a CHKO České středohoří, v nadmořských výškách od 160 do 500 metrů. V sezóně produkujeme přibližně 150 oddělků. Část jako záložní včelstva a matky a část na prodej. Včelaříme na rámkové míře Langstroth 2/3 a Jumbo, která umožňuje jednodušší a šetrnější práci se včelstvy. Úly si z velké části vyrábíme sami, většinou ze smrkového a borového dřeva a neopatřujeme je žádným nátěrem. Nechceme včelky zbytečně zatěžovat další chemií.

 

20180418_02_04.jpg

V zootechnice chovu nepoužíváme dnes již překonanou a ve včelích produktech rezidua zanechávající tvrdou chemii na bázi amitrazu a fluvalinátu. Upřednostňujeme sice pracnější i finančně náročnější (nedotovanou), ale včelám šetrnější ošetření pomocí organických kyselin. Dále snižujeme populaci kleštíka ve včelstvech tvorbou oddělků, odstraňováním trubčiny a rozmnožováním pouze odolných včelstev. Neméně důležitá je zvýšená hygiena praktikovaná častější obměnou díla a důsledná dezinfekce. Bez opomenutí nesmí zůstat ani zimování včelstev na medu (je-li dobrá snůška), jelikož kvalitní plnohodnotnou stravou nasycená včela dokáže lépe odolávat infekčnímu tlaku než kolegyně nafutrovaná rafinovaným cukrem. 

 

Včelaříme zcela bez EU a jiných dotací. Naše hlavní činnost je produkce medu a oddělků. Pro ty si chováme volně spářené matky z plemeniva našich výběrových včelstev jehož základem je plemeno Buckfast.