O rouskovém pylu
Rouskový pyl donášejí včely jako svou základní potravu v rouskách na zadním páru noh. Tvar a barva pylu jsou pro každý druh rostliny charakteristické.
Získávání rouskového pylu umožňuje lapač pylu umístěný u česna, který ze zadních nožek včel zachytí malou část pylových koláčků (ne více než 10 procent snůšky).
Složení pylu
Pylová zrna obsahují kromě vody, bílkovin, tuků a sacharidů také vitamíny skupiny B, D, E a H. z minerálních látek je to křemík, síra, měď, kobalt, sodík, železo, hliník, vápník, hořčík, mangan, fosfor, baryum, stříbro, zinek, molybden, chrom a stroncium.
Pyl ovlivňuje střevní mikroflóru a podněcuje funkce žaludku. Především ale zlepšuje celkový stav organismu, stimuluje tělesný a duševní pocit plného zdraví. Podporuje prokrvení a způsobuje výrazný vzestup počtu červených krvinek, který potvrzují i odborníci. Proto je rouskový pyl vhodný zejména pro lidi, kteří potřebují zvýšit hladinu červených krvinek přírodní cestou, tzn. bez chemických látek.