Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

O medu

Spousta lidí pohlíží na med jako na sladkost, ale v podstatě se jedná o čistě přírodní sladidlo, které je o mnoho zdravější než bílý cukr vyráběný z cukrové řepy nebo třtiny. Obě sladidla mají různé složení. Cukr, lhostejno řepný nebo třtinový, se skládá ze sacharózy, kterou musí organismus nejdříve rozštěpit na glukózu a fruktózu, aby je mohly buňky využít k výživě.

med2.jpgBěhem tohoto procesu tělo spotřebovává mnoho látek, jako například vápník, hořčík nebo vitamín B. Oproti cukru je med složen z glukózy (štěpení za nás obstaraly včely), kterou buňky vstřebávají přímo. Také s porovnáním obsahu minerálních látek a vitamínů je med o míle před cukrem. Ten totiž podstupuje proces rafinace, který všechny prospěšné látky z něho odstraní. Oproti tomu v medu najdeme vápník, sodík, draslík, železo, hořčík, zinek a v menším množství například vitamín B1, B2, B3 a vitamín C.

V neposlední řadě je nutno připomenout, že se jedná o čistě přírodní produkt bez jakýchkoli přidaných chemických látek.

Druhy medů:

Med květový

med_kvetovy.jpgKvětový med vzniká zahušťováním nektaru z květů rostlin. Stáčí se převážně z jarních snůšek a je velmi dobře stravitelný. Obsahuje pylová zrna. Ta ho obohacují o povzbuzující látky a zároveň se můžou podílet na zlepšování pylových alergií. Krom vícedruhového květového medu, který je směsí mnoha druhů kvetoucích rostlin, jsou i medy jednodruhové, například akátový, řepkový, lipový, slunečnicový a mnoho dalších. Kromě akátového tyto medy velice rychle krystalizují.

Med lesní (medovicový)

med_lesni.jpgVzniká činností včel ve spolupráci s dalším hmyzem, jako jsou například mšice. Ty sbírají mízu ze stromů a jejím přefiltrováním vzniká takzvaná medovice, kterou včely sbírají. Lesní med je tmavší, což způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin. Také obsahuje více minerálních látek a stopových prvků. Jeho krystalizace je pozvolná.

Med pastovaný

med_pastovany.jpgPředevším květové medy velice rychle krystalizují a toho se využívá k takzvanému pastování. To se provádí řízenou krystalizací přičemž získá krásnou krémovou konzistenci. Pastovaný med si zachovává všechny senzorické a kvalitativní vlastnosti, snadno se roztírá a neteče.