Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

O mateří kašičce

Mateří kašička je produkována hltanovými žlázami mladých včelích dělnic. Mateří kašičkou krmí včely jednak svá vývojová stadia, tj. larvy, jednak matku po celou dobu jejího života. Mateří kašička je koncentrátem obsahujícím hlavně bílkoviny a mnoho dalších složek.

materi_kasicka2.jpgZískává se vybíráním nebo odsáváním z matečníků ve stáří larvy 4 dny. Ze tří plných matečných buněk se získá ±1 g mateří kašičky.

materi_kasicka3.jpgMateří kašička se používá hlavně v kosmetice, také jako doplněk výživy a rovněž do léků. Takto využívána je novodobějším produktem včelaření, protože se obtížněji produkuje.

Složení

Mateří kašička je tvořena ze 65–70 % vodou, 13,5 % bílkovinami, 12 % cukry, 3 % tuky, 0,3 % minerálními látkami a 1,2–6,2 % ostatních látek (vitamíny, hormony).

Zdroj: cs.wikipedia.org